Hvordan gå fra åpent til skjult anlegg?

Innfelt el-materiell gir hjemmet et moderne og helhetlig inntrykk. Vi forteller deg hva som skal til for å få oppfylt drømmen.

Når du flytter inn i en eldre eller brukt bolig, er det stor sannsynlighet for at du finner et åpent anlegg. Det vil si at el-materiellet ligger utenpå veggen, med ledninger langs listene. Selve bryterne og stikkontaktene stikker gjerne også ut noen centimeter fra veggen.

Så kommer spørsmålet – er det på tide å bytte til et skjult anlegg?

Skjult anlegg gir et stilrent uttrykk

Bygger du ny bolig, er det nærmest selvsagt at det elektriske anlegget bygges inn i veggen. Det vil si at alt fra brytere til stikkontakter felles inn vegger til tak, slik at de går i ett med flatene i rommet.

Her er det stor forskjell fra skjult til åpent anlegg. En innfelt stikkontakt bygger så lavt som 11 millimeter, mens man må regne med 4 centimeter eller mer for påveggsløsninger.

Hvordan bytter du til skjult anlegg?

Den nordiske stilen er rydding, ren og minimalistisk, med innslag av naturlige materialer og lys. Trenden er kommet for å bli. For å oppnå det rette inntrykket, kan det lønne seg å gjøre noen grep for å minimere rotet i boligen din. Det kan også innebære å gå fra åpent til skjult anlegg.

Med det sagt, ligger det litt jobb i å gå for skjult anlegg hvis du ikke har det fra før. Du må blant annet åpne veggene, for å kunne trekke rør og ledninger. Alternativet, hvis du har stor plass, er å bygge en ny vegg utenpå. Det går selvfølgelig på bekostning av litt gulvplass, og derfor velger de fleste heller å åpne veggene.

La elektrikeren koble det skjulte anlegget

I Norge får du kjøpt elektrisk materiell både på nett og over disk. Det er ikke synonymt med at du kan koble det opp selv. I de aller fleste tilfeller trenger du en elektriker, både av hensyn til sikkerhet og erstatning hos forsikringsselskapet. Nettopp derfor er det greit å vite hva du kan gjøre selv, og hva du trenger hjelp til.

Kort forklart: Selv kan du åpne eller bygge veggen, samt montere bokser, trekke kabler og rør. Koblingen av det elektriske overlater du til elektrikeren.

Åpning av vegger kan virke som en krevende affære. Husk imidlertid at du samtidig kan tilrettelegge for fremtiden. Du kan blant annet legge opp flere rør og bokser, slik at du på sikt kan få elektrikeren til å koble på flere stikkontakter, lysbrytere og andre ting du skulle trenge. Da er jobben gjort, og hjemmet er også mer appellerende ved videresalg.

El-materiell for skjult anlegg

Som nevnt får du tak i det meste av el-materiell i fysisk butikk eller på nett. Her gjelder det imidlertid å velge riktig, slik at du ikke går på en smell når du skal begynne å sette det opp. Du trenger:

  • Veggboks: En veggboks har som formål å samle ledningene, slik at det skjulte anlegget ditt er i forskriftsmessig stand. Her kobler elektrikeren opp stikkontakter, lysbrytere og andre ting som festes på veggen.
  • Takboks: En takboks har samme hensikt som en veggboks, men monteres altså i taket. Det er her lyskildene blir koblet til. Her brukes det også universallokk og maskinskruer, slik at lyskilden festes til boksen.
  • Rør: Disse kalles også elektrikerrør, eller et k-rør. De brukes i vegger med skjult installasjon, for å føre gjennom kabler. De mest brukte rørene er på 16 og 20mm. Førstnevnte er mest brukt, og benyttes ofte i tak- og veggbokser.

Hva annet kan du gjøre?

Her går grensen for det du kan gjøre selv, men du kan selvfølgelig kjøpe selve materiellet som skal monteres for å gjøre det litt billigere. Da må du imidlertid være hundre prosent sikker på at du velger riktig. Da er det snakk om:

  1. Festemateriell (TC-klammer): Disse holder ledningene på plass. De vanligste dimensjonene her er på 3,5 x 25mm.
  2. PN-kabler: Den riktige typen for kabler går under navnet PN. Spør deg frem i butikken for å finne riktig alternativ, for her er det mange å velge mellom.
  3. Koblingsmateriell: Dette bruker elektrikeren når de har fjernet isolasjonen på ledningene, og skal koble dem sammen på en forsvarlig måte.

Hvis det høres overveldende ut å gjøre rivejobben selv, kan du selvsagt ta kontakt med en snekker for å få det gjort.

Våre elektrikere er eksperter på skjult anlegg, og hjelper deg gjerne med kobling og installasjon. Ta kontakt eller fyll ut skjemaet for et uforpliktende tilbud.

Send inn forespørsel her

Relaterte artikler

Nyttige lenker

Sosiale medier

Kontaktinfo

  • MINEL AS
  • Brugata 56, 2321 Hamar