El-sikkerhet er like viktig året rundt. Nå som det nærmer seg sommer og festsesong, er det lurt å sjekke det elektriske utstyret for potensielle brannfeller.

1. Komfyrvakt redder liv

Middager og samlinger av ulike slag blir flere i tallet når vi går inn i vårens festsesong. Det kan bli hektisk med pynting, påkledning og matlaging samtidig, med både 17. mai og konfirmasjon rett rundt hjørnet. Nesten halvparten av brannvesenets utrykninger skyldes komfyrbrann, og disse kunne vært unngått med en komfyrvakt som kutter strømmen når det er i ferd med å gå galt. Snakk med din Minel-elektriker for hjelp til å montere din egen livredder på kjøkkenet.

steke grønnsaker i panne

Lag mat uten bekymring. Komfyrvakten følger alltid med - les mer om viktigheten av dette her.

2. Må ikke tildekkes

Vi vet fra før at man skal være forsiktig med panelovner. De skal ikke tildekkes, eller «ei saa peittää», for de som har kikket nærmere på en elektrisk varmeovn. Moderne panelovner har langt lavere overflatevarme, men du skal behandle også disse med respekt. Husk at alt av duker og løpere skal ha trygg avstand fra panelovnene. Dette gjelder naturligvis også flyttbare varmeovner.

Det finnes som nevnt mange ulike løsninger, og det er viktig å tenke langsiktig når du velger leverandør til ditt hjem. Hvis du holder deg til den samme leverandøren, vil du som regel kunne utvide smarthuset i ditt eget tempo – altså bygge på med nye smarte komponenter etter hvert som behovet melder seg.

3. Full kontroll med smarthus

Har du planer om å reise bort i sommer? Med et smarthus kan du også reise fra alle gamle bekymringer, som «husket jeg å skru av lyset på badet?». Dette kan du enkelt styre fra mobilen, så det har ikke noe å si om du er én eller fem timer hjemmefra.

Les også: Hvorfor velge et smarthus? 

4. Vær obs på gamle lyslenker

Vinteren er over, og det er på tide å gjøre uteplassen til et innbydende sted for lysere tider. Èn ting er utelyset som er fastmontert året rundt - men flere av oss dekorerer også trær og deler av verandaen med lyslenker. Om du har brukt de tidligere, kan det være lurt å ta en ekstra sjekk før du plugger i støpselet.

Se etter brudd på ledninger, svimerker og generell misfarging. Det tar deg maks fem minutter, og sparer deg for en ubehagelig overraskelse.

lyslamper ute

Sjekk at ledningene er uten brudd eller sår fra ende til annen.

5. Se etter svidde komponenter

Når du først er i gang med å kontrollere el-materiell, kan du like gjerne ta en runde rundt i huset og sjekke resten. Gå over lysbrytere, stikkontakter, ledninger og sikringsskap. Ser du misfarging noe sted? Rådfør deg med en elektriker

6. Unngå skjøteledninger

Det er så klart fristende å utvide antall stikkontakter med et grenuttak eller skjøteledninger. Ulempen er at det fort kan bli en permanent løsning. Forskriftene sier at alle som pusser opp eller bygger nytt skal montere minimum seks stikkontakter på veggen bak TV-en, og det er av hensyn til brannsikkerheten. 

Dessuten er det vanlig at grenuttak blir liggende på steder hvor de samler støv. Heldigvis kan du enkelt få installert flere stikkontakter.  

stikkontakt tidsbryter

En stikkontakt med tidsur integrert både øker el-sikkerheten og ser bra ut.

7. Stikkontakter med tidsur

Selv om du har gått for et smarthus, er det likevel en ekstra sikkerhet i stikkontakter med tidsur. På kjøkkenbenken er det vanlig med elektriske apparater som vannkoker, brødrister og kaffetrakter. Det er fristende å la disse, særlig kaffetrakteren, stå i stikkontakten hele tiden, og da er det viktig å bruke en timer i form av et tidsur.

Det er altså mange enkle ting du kan gjøre selv for å sørge for el-sikkerheten. Husk også å sjekke batteriet i røykvarsleren, og ikke forlat et rom med levende lys. Ta kontakt med din Minel-elektriker i dag via skjemaet under, og se hvor el-sikker din bolig er.

Relaterte artikler