Den norske bilisten har virkelig fått øynene opp for biler som går på strøm fremfor bensin eller diesel. Dette har blant annet ført til et større behov for ladestasjoner, både langs veien og hjemme.

Vi får ofte spørsmål fra elbileiere om lading. Vi anbefaler at du snakker med din lokale Minel-elektriker hvis du er i tvil, men nedenfor har vi sett litt på de mest vanlige kontaktene.

Les også: Lad elbilen trygt hjemme 

lbillader

En god ladestasjon gir deg økt trygghet, og bedre nattesøvn.

Type 1-lader

Type 1-kontakten er mest utbredt i Japan og Nord-Amerika. Den benyttes i hovedsak til normallading (ikke hurtiglading), men har likevel støtte for effekter opptil 19 kW. Denne benyttes av blant andre Nissan Leaf, og kan kobles til en Type 2-kontakt så lenge ladekabelen har en Type 2-plugg i strømuttaksiden.

Type 2-lader

Dette er en veldig fleksibel kontakt, som har støtte for en- og tre-fase i tillegg til at den kan levere både likestrøm og vekselstrøm. Med en Type 2-kontakt kan du lade stort sett alle biler som har blitt solgt i Europa.

Type 1 og Type 2 er tradisjonelt sett de to mest vanlige variantene, men du har sikkert også hørt snakk om CSS, CHAdeMO og Shuko. Hvis du er usikker, er det best å spørre en elbilforhandler som har kunnskap om nettopp det merket og den modellen du har.

Les også: Tipsene som gir elbilen bedre rekkevidde 

elbillader i hvitt

Få bedre oversikt over forbruk og kapasitet med en ladestasjon. I de fleste tilfeller kan du også sjekke status på mobilen.

Anbefaler ladestasjon hjemme

Vi kan likevel informere om at den såkalte Shuko-kontakten, som benyttes i vanlig stikkontakt, har noen sikkerhetsbegrensninger. Disse begrensningene ligger i det elektriske anlegget der bilen lades, som jo ofte er ved egen bolig. Det er nemlig strenge regler knyttet til hjemmelading, og de finnes for din egen sikkerhet.

Det aller meste av ladingen foregår hjemme, og derfor anbefaler vi at du monterer en ladestasjon. Disse er i motsetning til el-anlegget designet for oppgaven, og lar deg lade trygt akkurat så lenge og ofte som du vil. I Minels nettbutikk finner du Zaptec Go hjemmeladere som passer alle elbiler:

En ladestasjon gir deg dessuten muligheten til å lade bilen ved høyere effekt, noe som igjen fører til raskere lading.

Det viktigste er altså ikke hva de ulike kontaktene gjør, men at du følger forskrifter og anbefalinger når det kommer til hjemmelading spesielt. Våre Minel-elektrikere står alltid parat til å hjelpe deg med det du måtte trenge.

Relaterte artikler