Oppvarming utgjør den største delen av norske husholdningers totale energiforbruk. Med høyere strømpriser har det blitt desto viktigere å følge med på hva strømmen brukes til: Og da gjelder det å følge med på hvor besparelsene ligger. 

Elektriske varmekilder øker ikke bare komforten, det gir også mer bærekraftige løsninger. Vi bruker stadig mer fornybar energi i Norge, og det betyr at også de elektriske varmekildene blir mer miljøvennlige – og i tillegg kan de redusere strømregningen. 

Moderne oppvarmingsløsninger kan i stor grad fjernstyres, og det er ikke alltid mye som skal til for å bytte ut eksisterende løsninger heller. 

1. Varmepumper er kommet for å bli

Varmepumper er blitt ekstremt populære de siste årene, og da spesielt grunnet strømstyringsmulighetene. Her får du et energieffektivt system, som kan brukes til oppvarming på vinteren, og kjøling om sommeren.  

Sterkt forenklet er en varmepumpe en maskin som omdanner energien rundt oss til kulde eller varme. Det spesielle er at maskinen avgir mer energi til oppvarming eller kjøling enn den bruker selv. 

En varmepumpe er både miljø- og klimavennlig. For det første fordi den har høy energieffektivitet. For det andre fører ikke varmepumper i drift til klimagassutslipp. Varmepumpe er også bra for lommeboka, siden du får varmet opp boligen din til en lavere pris enn om du for eksempel hadde hatt bare panelovner til oppvarming.

Varmepumper kan gi store besparelser for månedens strømforbruk.

Enten du bor i leilighet, hus eller hytte, er varmepumper et godt alternativ for effektiv og jevn fordeling av varmen. Stort sett alle modeller kan fjernstyres fra mobilen, så du alltid har kontroll på strømforbruket – og i tillegg sikrer du at boligen er varm når du kommer hjem. 

En ekstra bonus er at varmepumper stort sett er enkle installasjoner for elektrikere. Når jobben er gjort, kan du nyte gleden av et oppvarmet hjem til enhver tid – og vite at du over tid vil spare store summer på strømregningen. 

2. Smarte panelovner gir en behagelig hverdag

Det finnes knapt et hjem i Norge uten panelovn. Men mye har skjedd siden panelovnen tok markedet med storm: Der de eldre panelovnene var utstyrt med en enkel termostat for temperaturstyring, gir de nye variantene mulighet for strømstyring. Det gir deg mer kontroll over romtemperaturen, og lar deg planlegge oppvarmingsperioder i løpet av dagen på mobilen. 

Flere modeller kommer også med innebygde sensorer, som registrerer endringer i temperaturen av seg selv - som modellene vi har i nettbutikken

Nye panelover kommer med strømstyringsmuligheter, og har flere valg for tidsstyring. Her ser du Nobø Top Panelovn 1000W fra nettbutikken.

I tillegg kommer de nye panelovnene med noen klare fordeler i et miljøperspektiv. Fordi de kommer med strømstyringsfunksjoner kan du enkelt redusere energiforbruket ditt, eksempelvis ved at systemet tilpasser seg bruksmønsteret ditt, eller reduserer varmen etter behov.

3. Jevn og behagelig temperatur med gulvvarme

Tidligere var gulvvarmen forbeholdt flislagte gulv, og som regel brukt i entreen eller på badet. Nå har gulvvarmen strukket seg inn i alle husets rom, for en lun og deilig temperatur. Det er ikke lenger forbeholdt luksuriøse boliger, og det har også noe å gjøre med at du ikke er låst til å velge varmekabler. Varmematter eller varmefolie har nemlig tatt over store deler av markedet, blant annet fordi de har et lavere prisnivå. Videre er de mer fleksible og dermed enklere å installere. 

Som forbruker merker du ingen forskjell – styringsmulighetene er ganske like, og det blir like raskt varmt under føttene. Men alle rom er forskjellige, og noen steder er varmekabler bedre egnet – for eksempel under fliser. 

Gulvvarme, i form av varmematte-, -folie eller -kabler, gir komfort gjennom dagen.

Begge systemene har sine fordeler og ulemper, og valget mellom varmematter / varmefolie og varmekabler avhenger av flere faktorer - som romstørrelse, form, gulvbelegg og personlige preferanser. Uansett er det viktig å la fagfolk utføre installasjonen – ikke bare gir det sinnsro, men du får også dokumentasjon på at arbeidet er utført etter gjeldende lover og forskrifter. 

4. Moderniser de gamle termostatene

Hvis du bor i en eldre bolig, finner du gjerne mange eldre oppvarmingsløsninger. Et godt eksempel på dette er termostatene du finner i baderom som ikke har vært pusset opp på en stund. De tradisjonelle termostatene mangler vanligvis fjernstyringsmuligheter, og de har heller ikke de mer avanserte temperatursensorene som gjør at systemet lærer seg ditt bruksmønster over tid. 

I tillegg mangler de eldre termostatene ofte programmerbare funksjoner. Det betyr at du ikke kan stille de inn etter en tidsplan, eller bruke moduser som gir lavere energiforbruk. 

Du kan i flere tilfeller bytte ut de gamle termostatene / regulatorene med nye modeller - som termostaten ELKO Super TR. Her kan du legge inn tidsstyring, som igjen gir lavere strømforbruk.

Den gode nyheten er imidlertid at det ofte er enkelt å bytte ut de eldre variantene. Nye varianter kommer med avanserte sensorer, som gir bedre presisjon og jevnere temperaturkontroll – som igjen er penger spart i det lange løp. 

Strømstyring har kommet for å bli

Alle alternativene har én ting til felles: Nemlig mulighet for strømstyring. Det er blitt helt essensielt i norske hjem grunnet høye strømpriser og økt miljøfokus. Ved å implementere energieffektive oppvarmingsløsninger kan norske husholdninger redusere sitt klimafotavtrykk, og bidra til en mer bærekraftig fremtid.

Et varmere og mer komfortabelt hjem trenger ikke bety enorme kostnader. Varmefolie - som dette alternativet fra Nobø - er enkelt å installere, og gir flere styringsmuligheter. 

Smarthusteknologien har også gjort de elektriske varmekildene smartere. Smarte termostater og varmestyringssystemer gir deg økt kontroll over energiforbruket, og et innendørsklima som er tilpasset dine individuelle behov og rutiner.

På tide å få en vurdering av hva som er mulig i din bolig? Ta kontakt med oss via skjemaet under – våre elektrikere vet hvilke løsninger som er best egnet for norske forhold, og kan gi gode råd om hvor du kan redusere strømforbruket.   

Relaterte artikler