Har du akkurat startet på et hytteprosjekt, eller kjøpt en relativt nybygd hytte? Da er denne sjekklisten fin å ha når du begynner med belysningsplanene.
Allsidig lys på kjøkkenet
Kjøkkenet er ofte selve hjertet i boligen, og det brukes til ulike tider gjennom hele døgnet. Her er det viktig å tenke på at du har et annet behov for lys ved frokosten enn til middagen. Derfor anbefaler vi at spisebordslampen er koblet til en dimmer, slik at du kan justere lyset etter behov.
Over kjøkkenbenken har det blitt veldig populært med LED-lysstriper oppunder overskapene. Dette gir et jevn og dekorativt lys, som også bruker veldig lite strøm.
Lyssetting på kjøkkenet er ekstremt viktig, og øker trivselsnivået betraktelig.
Det er mulig å ettermontere utenpåliggende downligt. Under vises eksempler med bruk av Cube Lux fra SG Armaturen. Våre elektrikere kan hjelpe deg med ideer til hvordan du kan lyssette din hytte. Bruk kontaktskjemaet i bunn for en uforpliktende befaring.
Lag lyssoner i stua
Du må gjerne montere spotter som kan lyse opp hele stuen, men i tillegg er det smart å tenke på de ulike bruksområdene rommet har. Hva med å dele inn stua i soner? I ett hjørne kan du sette godstolen med en leselampe, mens stuebordet får en hengende taklampe.
Gjør også mest ut av bilder på veggen med punktbelysning, og la spisestua være en egen sone hvis det er mulig.
Les også: Optimal belysning i boligen
Downlights kan gjøre stuen enda mer innbydende. I tillegg får du godt oversiktslys.
Vis vei med lys i gangen
Foruten den obligoriske taklampen, kan du gjøre mye med lys i gangen. Her kan du også bruke punktbelysning, men det er kanskje mest aktuelt å prioritere gode lyskilder. Mye lys gir større romfølelse.
Få god oversikt i gangen med downlights.
Bruk av LED striper i gang kan gi en ekstra fin effekt. Brukt på denne måten vil taket «løftes» og det indirekte lyset som LED stripene gir, skaper en spennende lys skygge effekt. Vil du vite mer om bruk av LED striper, send inn skjemaet i bunn og vi tar kontakt med deg.
Leselys på soverommet
Vi tilbringer mye tid på soverommet, men som regel er lyset av. Mange liker imidlertid å nyte en god bok på hytta, og derfor trenger man en nattlampe på hver side av sengen. Ved montering av nattlampene, kan du jo benytte muligheten til å installere en USB-stikkontakt for enkel og trygg lading av mobilen eller hodetelefonene.
USB-laderen og bryteren til nattlampa kan også settes i samme panel, sammen med en bryter til som styrer belysningen i resten av rommet. Da kan du styre alt lyset fra sengen.
Når det kommer til soveromsbelysning, er det bare fantasien som setter grenser. Husk bare at det bør kunne justeres med tanke på lysstyrke.
Utebelysning på hytta
Mye av målet med hytteturen er ofte å være utendørs på dagtid, men også etter kveldens frembrudd trekker vi ut for å nyte den friske luften.
Ved valg av utebelysning, er det greit å gå etter «kos-nytte»-modellen. Du vil at belysningen skal være god nok til at dere ser hverandre, men også såpass dus at stemningen blir lun og god. Dette kan enkelt løses med spotter koblet til en dimmer, eller utelamper med hvitt glass – gjerne med blending i overkant. Eller hva med dekorative lyskuler?
Lekker utebelysning kan forlenge sommerfølelsen ut i sene kvelder. Bilder: SG Armaturen
Et inngangsparti som ønsker deg velkommen
Når vi først er utendørs, kan vi like gjerne minne om at også inngangspartiet til hytta har godt av litt lyssetting. Her gjelder mange av de samme kjørereglene som ved ytterdøren hjemme. Det viktigste er uansett at du har et hyggelig inngangsparti som ønsker deg velkommen etter en lang dag i skog, mark og fjell.
På høst- og vintersesongen blir det mørkt på nettene, og da kan det være greit å ha en bevegelsesføler som slår på lyset automatisk. Den vil ikke slå ut når dyr beveger seg, kun når mennesker eller større bevegelige objekter nærmer seg innkjørselen.
Les også: God lyssetting for inngangspartiet
Kom frem til en oppvarmet hytte
Det er veldig deilig å komme frem til en allerede oppvarmet hytte. Smarte panelovner og smarthusløsninger lar deg skru opp temperaturen i god tid før ankomst. Dermed kan du fokusere på å komme i orden, fremfor å sprengfyre mens hele familien slår OL-floka. Det er også lettere å nyte den gode lyssettingen når det er varmt og godt.
Hvis du har en hytte på Østlandet, er sjansene gode for at det finnes en Minel-elektriker i nærheten av hyttefeltet. Ta kontakt med oss for et tilbud på jobben du trenger utført. Vi har lang erfaring med både lys og varme på hytta.