Hvis man skal lade elbilen med en vanlig stikkontakt må man belage seg på timevis med ladetid. I tillegg er det ikke lovlig med sikring over 10A, og du må ha en egen kurs med en egen jordfeilbryter. Derfor anbefaler vi alle elbileiere om å skaffe seg en hjemmelader. Det er det første og viktigste steget mot vesentlig raskere lading. 

Hvilke faktorer påvirker ladetiden?

Den viktigste faktoren for ladetid, er effekten laderen leverer. Typiske hjemmeladere kan lade med en effekt på opptil 22 kW, altså omtrent ti ganger mer enn det man får fra stikkontakten. Andre viktige faktorer er totalkapasiteten på batteriet og hvilken makseffekt bilen din er beregnet for. 

5 faktorer som påvirker ladetiden:

Størrelsen på batteriet (antall kWh)

Hvor fullt batteriet er når man begynner å lade

Maksimal effekt laderen kan levere

Maksimal effekt bilen kan ta imot

Batteriets temperatur (et varmt batteri lader raskere)

Når man bruker en hurtiglader reduseres ladeeffekten noe når man beveger seg forbi 80 prosent.

Velg en raskere ladeløsning

Vi tilbyr elbilladere fra flere ulike produsenter. Hos oss får du også elbillader til pakkepris - ta kontakt om du vil få et uforpliktende tilbud.

Nye elbilladere lar deg lade med all tilgjengelig effekt

Har du en moderne elbil og en moderne hjemmelader, ligger altså forholdene til rette for å lade med effekt på 22 kW. Likevel er ikke alltid dette tilfellet, ettersom du må ta boligens totale strømforbruk og kapasitet med i beregningen. 

De færreste boliger er dimensjonert til å håndtere elbillading på toppen av forbruk fra eksempelvis matlaging, oppvarming, hvitevarer og varmtvannsberederen. Ofte vil derfor elektrikeren legge på en sikkerhetsbegrensing på kursen til laderen. Denne hindrer at hovedsikringen går som følge av overforbruk på hele anlegget. Samtidig hindrer den maksimal ladeeffekt til bilen.

Du kan naturligvis be elektrikeren om å droppe sikkerhetsbegrensningen, og følge med på strømforbruket når bilen står til lading. Et mer komfortabelt alternativ er å installere en equalizer.

En equalizer er kort forklart en liten enhet som kobles til HAN-porten i strømmåleren din. Når det er gjort kan laderens såkalte "equalizer" følge med på det totale forbruket i boligen, og balansere kapasiteten mellom hjemmeladeren og resten av huset. På den måten lader du alltid med all effekt som er tilgjengelig, uten at hovedsikringen slår ut.

Spar penger med smart lading

Noen ganger er det ikke hastigheten på ladingen som er det viktigste. Ettersom flere elbilladere nå er koblet til nettet, er det også mulig å tilpasse ladingen til de vekslende strømprisene gjennom døgnet.

Hvis du uansett ikke skal bruke bilen før neste morgen, kan du spare penger ved å lade på natten. Da er strømprisen som regel lavere. Og best av alt, noen elbilladere kan gjøre denne jobben automatisk, slik at du slipper å følge nøye med på strømprisene og manuelt konfigurere tidsstyring av hjemmeladeren din. Les mer om smart elbillading her.

Relaterte artikler