Når du flytter inn i en eldre eller brukt bolig, er det stor sannsynlighet for at du finner et åpent anlegg. Det vil si at el-materiellet ligger utenpå veggen, med ledninger langs listene. Selve bryterne og stikkontaktene stikker gjerne også ut noen centimeter fra veggen.

Så kommer spørsmålet – er det på tide å bytte til et skjult anlegg?

Innfelt materiell løfter helhetsinntrykket. Setter du en ELKO Plus Option-ramme på stikkontaktene eller bryterne i tillegg, blir det ekstra fint.

Skjult anlegg gir et stilrent uttrykk

Bygger du ny bolig, er det nærmest selvsagt at det elektriske anlegget bygges inn i veggen. Det vil si at alt fra brytere til stikkontakter felles inn vegger til tak, slik at de går i ett med flatene i rommet.

Her er det stor forskjell fra skjult til åpent anlegg. En innfelt stikkontakt bygger så lavt som 11 millimeter, mens man må regne med 4 centimeter eller mer for påveggsløsninger.

Les også: Helhetlig design inkluderer el-materiellet 

stikkontakt med skrutrekker

Når det kommer til montering, må det overlates til elektrikeren. Det hjelper Minel deg gjerne med.

Hvordan bytter du til skjult anlegg?

Den nordiske stilen er rydding, ren og minimalistisk, med innslag av naturlige materialer og lys. Trenden er kommet for å bli. For å oppnå det rette inntrykket, kan det lønne seg å gjøre noen grep for å minimere rotet i boligen din. Det kan også innebære å gå fra åpent til skjult anlegg.

Med det sagt, ligger det litt jobb i å gå for skjult anlegg hvis du ikke har det fra før. Du må blant annet åpne veggene, for å kunne trekke rør og ledninger. Alternativet, hvis du har stor plass, er å bygge en ny vegg utenpå. Det går selvfølgelig på bekostning av litt gulvplass, og derfor velger de fleste heller å åpne veggene.

lysbryter med sort ramme fra elko

Når du først skal gå for skjult anlegg, må du tenke på alle detaljene. Hva med en ELKO Plus-lysbryter med sort Plus Option ramme?

La elektrikeren koble det skjulte anlegget

I Norge får du kjøpt elektrisk materiell både på nett og over disk. Det er ikke synonymt med at du kan koble det opp selv. I de aller fleste tilfeller trenger du en elektriker, både av hensyn til sikkerhet og erstatning hos forsikringsselskapet.

Åpning av vegger kan virke som en krevende affære. Husk imidlertid at du samtidig kan få tilrettelagt for fremtiden. Du kan blant annet få lagt opp flere rør og bokser, slik at du på sikt kan få elektrikeren til å koble på flere stikkontakter, lysbrytere og andre ting du skulle trenge. Da er jobben gjort, og hjemmet er også mer appellerende ved videresalg.

Våre elektrikere er eksperter på skjult anlegg, og hjelper deg gjerne med kobling og installasjon. Ta kontakt eller fyll ut skjemaet for et uforpliktende tilbud.

Relaterte artikler