Over 40 prosent av brannvesenets utrykninger skyldes brann i komfyren. Det er egentlig ikke så rart, for det er jo først når det koker som verst at ting virkelig kan gå galt. Du kan glemme smokkene som står til tørrkoking fordi du får besøk, eller sovne fra potetene på komfyren. Da gjelder det å ha livreddende løsninger.

En komfyrvakt forhindrer situasjoner som i verste fall kan bli brannfarlige. Ikke bare er det enkelt å installere. Det gir både deg og familien en ekstra trygghet når livet er ekstra hektisk.

Les også: 7 enkle tips for bedre el-sikkerhet 

kjøkken med komfyrvakt i norge

Sensoren mKomfy 25 vil kutte strømtilførselen om det for eksempel blir tørrkoking i kjelen. Foto: CTM Lyng.

Unngå dødsbrann med komfyrvakt

Vi vet allerede at 4 av 6 dødsbranner starter på kjøkkenet. En komfyrvakt hjelper deg ved å stoppe selve strømtilførselen dersom det skulle oppstå fare for brann. Det kan skyldes røykutvikling, varme plater eller antenning av olje på koketoppen.

Hos Minel finner du flere ulike komfyrvakter, tilpasset ditt behov. En vanlig komfyrvakt består som regel av en sensor og en strømbryter. Skulle det være fare for brann, vil sensoren utløse en alarm. Hvis ingen hører alarmen og reagerer deretter, vil bryteren kutte strømmen for deg.

Komfyrvakt er pålagt i alle nye boliger

I 2010 ble det lovpålagt at alle nye boliger skal ha komfyrvakt. Det betyr at alle nybygg fra de siste ni årene skal ha montert komfyrvakt. Samme regel gjelder for fritidsboliger, så det er viktig å påse at også hytta er brannsikret etter forskriftene.

Skulle du legge opp en ny kurs til komfyren, er det også krav til montering.

Selv om du ikke personlig er lovpålagt å ha komfyrvakt, er det absolutt anbefalt for å øke brannsikkerheten. Det skal ikke mye uoppmerksomhet til før komfyren bryter ut i brann.

kjøkken med mkomfy25 komfyrvakt.

Gjør kjøkkenet trygt med en komfyrvakt. Foto: CTM Lyng.

Hvorfor snakker alle om komfyrvakt?

I 2017 startet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap komfyrvaktkampanjen Alt vi kan mot brann. Det er en felles nasjonal satsing for å øke oppmerksomheten rundt brannforebyggende arbeid, og vies ekstra plass helt frem til 2020.

Brannvesenet har faktisk daglige utrykninger for å berge boliger etter komfyrbranner. Som regel stammer brannen fra tørrkokte kjeler og brente pizzaer

I 2018 hadde brannvesenet hele 485 utrykninger relatert til tørrkoking i hovedstaden, og uten komfyrvakt kan det gå riktig ille. Det er en billig forsikring, enten boligen er ny eller gammel.

Relaterte artikler