Ingen måneder er travlere enn årets siste, nemlig desember. Gaver skal kjøpes inn, familie kommer på besøk og det holdes selskap hele veien inn i det nye året. Da er det fort gjort å miste kontrollen på omgivelsene.

Desember er nemlig en av årets verste måneder for brann - og juleselskapene er ofte en av de største grunnene til at det kan gå galt.

mor og barn som pynter juletre og en mann som sitter i sofaen

Midt i julekosen er det fort gjort å glemme de enkle sikkerhetstiltakene. Her er våre tips.

Husk å følge med i løpet av kvelden

Ifølge If Forsikrings brannskadestatistikk er det flest branner 1. nyttårsdag, tett etterfulgt av 2. juledag. Sistnevnte kan blant annet skyldes tørrkoking, ting som står for lenge i ovnen eller brannsmitte fra levende lys.

Det er viktig å være ekstra oppmerksom i løpet av kvelden. Når alkohol er involvert, kan det føre til at både du og gjestene blir mindre årvåkne, noe som øker risikoen for å sovne fra brennende stearinlys eller andre farer.

Utover det, er det mange andre praktiske ting som gjør julefeiringen mindre skadelig.

Monter komfyrvakt – og sjekk røykvarslerne

Vi vet allerede at mange av husbrannene i Norge starter på kjøkkenet. Det kan være alt fra tørrkoking til røykutvikling ved komfyren som er årsaken til det, og da kan en komfyrvakt hjelpe deg. Den kutter nemlig strømtilførselen dersom det er fare for brann.

komfyr med en kjele det ryker av

En komfyrvakt kan være den store redningen når uhellet er ute.

Det er også viktig å sjekke at røykvarslerne har batterier, og er i god stand. Husk at i julen huser du ofte også gjester, så for både egen og deres skyld bør du ta en sjekk før festsesongen er i gang.

Kontakt din Minel-elektriker dersom du trenger hjelp til komfyrvarslere, eller om du trenger hjelp til noe annet før julesesongen starter.

Sjekk belysningen i julepynten

Juletrebelysning er som regel utstyrt med flere smålamper. Disse er seriekoblet, som betyr at resten av pærene vil fortsette å lyse dersom en av pærene går. De gjenværende pærene vil lyse med sterkere styrke. Jo flere pærer som går, jo større risiko er det for overoppheting. Det er en av grunnene til at juletrær kan ta fyr.

Ta gjerne en ekstra sjekk på juletrebelysningen - kanskje er det på tide å bytte den ut? Det samme gjelder annen mindre belysning. Ikke glem at ujevn belysning også er et tegn på at pærene eller pynten må skiftes ut.

Husk også å sjekke utebelysningen. Ikke bruk pynt som er beregnet for innendørs bruk ute, og sjekk at ingen ledninger ligger i klem i dører eller vinduer.

Slå av julepynten når du legger deg

Papirstjerner som henger i vinduet er en av mange brannfeller i julen. Slå den, og alt annet av belysning, av før du legger deg. Dette er fordi pærene kan bli veldig varme.

Aller tryggest er det om du velger LED-pærer, som avgir mindre varme. Disse kan også kobles opp mot tidsstyring, som gjør at du kan planlegge når lyset skal slås av og på.

Les også: Trygge julelys både inne og ute 

 
lyslenke ute

Husk at innendørs julebelysning ikke skal brukes ute.

Unngå skjøteledning – bruk stikkontakten

Husk at du aller helst skal unngå å bruke skjøteledninger til apparater som drar mer enn 1000 watt. Flyttbare ovner kan raskt overskride dette. Plugg de i stedet rett i veggen, og snakk med din elektriker dersom du trenger flere stikkontakter.

Husk også at skjøteledninger kan samle mye støv i stikkontaktene, som heller ikke er heldig for brannsikkerhetens skyld. Det kan nemlig resultere i varmgang i kontakten.

Ikke glem brannfarene i julen

Midt i festen og hyggen er det fort gjort å glemme ting du alltid husker til vanlig. Selv når stresset tar overhånd, er det viktig å holde fokus – spesielt på kjøkkenet.

Hold deg på kjøkkenet når du lager mat, og ha oversikt over det som står på platetoppen. Det kan også lønne seg å sjekke filteret i ventilatoren din, som også gjør innendørsklimaet bedre. Igjen vil vi minne om at en komfyrvakt kan være helt avgjørende når det kommer til sikkerheten dersom det skulle bryte ut brann.

Andre ting du må huske på:

  • Blås ut alle stearinlys når du legger deg. Ikke bruk telys med plastform i bunn, og pass på å ikke bruke tente lys i rom du ikke bruker.
  • Rens lofilteret i tørketrommelen.
  • Slå av all julebelysning før du legger deg
  • Ikke lad mobilen når du sover.
  • Ta en sjekk på den gamle julepynten. Er det ujevn belysning, eller om du har hatt den i over fem år, kan det være på tide å bytte den ut.

Da skal alt være klart for en fin julefeiring. Ta kontakt med din lokale elektriker om det er noe du skulle ordnet før julen – det er best å være føre var.

Kontakt oss

Fyll inn din personlige informasjon under for å sende inn din henvendelse og vi vil ta kontakt med deg så snart som mulig.

 

Samtykke
Torgata 83, 2317 Hamar