1. Monter ladestasjon hjemme

Det sier seg i grunn selv, men det er fortsatt mange som går til anskaffelse av elbil uten å tenke på hvordan mulighetene er for å lade ved boligen. Den sikreste og mest effektive løsningen, er å montere en vegglader. Veggladere lar deg styre når bilen skal lades, og hvor mye effekt du vil bruke til gitte tider.

Husk at det er krav til en egen kurs med jordfeilbryter hvis du lader elbilen på fast basis i en vanlig stikkontakt. Dette er for din egen sikkerhet.

Skal du lade elbilen hjemme? Ta kontakt med din Minel-elektriker.

elbil på veien

Bli kvitt rekkeviddeangsten ved å være mer bevisst på riktig lading og smartere kjøring.

2. Forvarming av batteriet

Batteriene i dagens elbiler lar seg påvirke av temperaturen, og som kjent synker rekkevidden når det er kaldt. Derfor er det viktig at du forvarmer batteriet før bilen skal brukes. Sannsynligheten er stor for at du har en app som lar deg styre forvarming, men husk å gjøre det mens bilen fortsatt står til lading. Ellers spiser du jo bare av rekkevidden.

Les også: Lad elbilen trygt hjemme

3. Temperatur teller

Som nevnt over er temperatur en viktig faktor, og det kan føles som et problem det er vanskelig å gjøre noe med. Forvarming er ett tips, mens et annet er at bilen får stå i en temperert garasje.

Det tredje tipset er å lade mens batteriet er varmt. Under en kjøretur oppnår batteriet driftstemperatur, og elbilen lader raskere hvis den blir koblet til strøm like etter kjøring. Slik lader du best i kulde. 

elbillading ute i vinteren

Sørg for at du lader elbilen mens batteriet er varmt, enten du er hjemme eller på hytta.

4. Vær bevisst på kjørestil

Elbilens rekkevidde oppgis ofte med ulike lengder. Én for ideelle forhold, og én for reelle forhold. Alle som sitter bak rattet i en bil møter både motbakker og luftmotstand, og begge deler er elbileierens fiender. Det betyr ikke at slaget er tapt selv om du kjører motorvei til jobb.

Du kan nemlig spare mange kWh ved å tilpasse kjørestilen. Unngå rask akselerering, og hold god avstand til bilen foran. Sistnevnte lar deg planlegge kjøringen bedre, slik at det holder å slippe opp gassen der man ellers måtte ha tråkket på bremsen. Å slippe gasspedalen lader (regenererer) faktisk batteriet mer effektivt enn ved bremsing.

Les også: Hvilken lader er best for elbilen? 

5. Dekkene påvirker rekkevidden

Når du skal velge dekk, blir du som regel møtt med parametere som bremsegrep, vannplaning, rullemotstand og støy. Tester viser at du kan få det beste fra alle verdener, og det er veldig positivt for deg med elbil. Lav rullemotstand øker rekkevidden, og det behøver altså ikke å gå på bekostning av de andre egenskapene.

Relaterte artikler