Introduksjon til Enova-støtte

På tide å gjøre noen strømsparende tiltak hjemme eller på hytta? Vi gir deg en enkel forklaring på hvordan støtteordningene til Enova fungerer, og hvilke tilskudd du kan benytte deg av. 

I 2022 har strømprisene vært høyere enn noen gang. Derfor velger flere å investere i grønne løsninger til hjemmet, gjerne i form av solcellepanel, smarthus eller varmepumpe. Disse investeringene gjør mye for miljøet, men også for lommeboken. Ikke bare reduserer disse tiltakene strømforbruket ditt - du får også tilskudd fra Enova for å gjennomføre dem. 

Les også: Høy strømregning? Her er noen tiltak. 

En fjord på sommertid med mye sol

Hvordan fungerer tilskuddsordningene?

Det skal lønne seg å velge løsninger som er bra for miljøet. Derfor har Enova flere tilskuddsordninger for deg som bidrar. Ordningene gjelder for privatpersoner, private selskaper eller offentlige virksomheter. 

For å få støtte fra Enova må du først installere den miljøvennlige løsningen og betale regningen selv. I etterkant kan du sende inn dokumentasjon på hva du har installert, og deretter få utbetalt en sum i støtte. Enova betaler rett og slett tilbake en del av regningen når du gjør miljøvennlige og strømbesparende valg.

De vanligste støtteordningene er tilknyttet: 

Solcelleanlegg  

• Smart strømstyring for boliger 

• Vannbåren varme

• Balansert ventilasjon

• Oppgradering av bygningskroppen

Du kan se den komplette listen av tiltak her. Denne listen endres ut fra hvor «vanlig» løsningen har blitt, og hvor enkelt det kan installeres. Nye løsninger kan nemlig føre til endringer på hvor mye tilskudd man kan få. Derfor bør du holde deg oppdatert på støttesatsene selv, slik at du ikke risikerer å falle utenfor støtteordningene som gjelder.

To elektrikere monterer solcellepaneler på et tak

Du kan søke om Enovastøtte på tiltak utført de siste 20 månedene.

Hvor starter du for å bli kjent med Enova-ordningene? 

Vurderer du en helhetlig oppgradering bør du kontakte en energirådgiver, som vil kartlegge tiltakene som kan gjennomføres for å sikre at boligen bruker mindre energi. Husk, du kan også få støtte fra Enova om du hyrer inn en energirådgiver.

Du vil så få en energiplan, som inneholder tiltak du kan få utført. Slik får du flere gode råd til hvordan du kan få gjennomført gode tiltak som er tilpasset ditt behov. 

Energirådgiveren vil utføre en energiberegning for å se boligens energibehov og varmetap. Det må gjøres for å finne ut hva du kan få støtte til når du oppgraderer boligen.

Les også: Enova-støtte til solceller 

Bruk fagfolk til å gjøre arbeidet

For å få Enova-tilskudd må du sørge for at du velger fagpersoner til å utføre jobben. Dette for å sikre at arbeidet er korrekt utført. 

Du får altså ikke støtte dersom du gjør hele jobben selv. For å få tilskudd må jobben være korrekt installert av fagfolk.

I Minel har vi fagsterke elektrikere, med kompetansen og sertifiseringene som trengs for å installere tiltak som gir Enova-støtte. Vi hjelper deg med alt du trenger tilknyttet el-installasjon. Ta gjerne kontakt om du vurderer å pusse opp boligen.