moderne kjøkken smarthus

Om du skal pusse opp boligen eller totalrenovere, er dette et perfekt tidspunkt å bytte til smarte løsninger og smart elektromateriell.

Hva er et smarthus?

Kort fortalt er et smarthus en fellesbetegnelse på automasjon i hjemmet. Det har ingenting å gjøre med reisverk, vegger eller tak, men heller hva man gjør ut av de ulike elektriske komponentene i boligen. Et smarthus innebærer at man har blant annet belysning og oppvarming koblet til en hub (sentral), som lar deg kontrollere alt som er tilkoblet.

Les også: Hva er egentlig et smarthus? 

Hvordan fungerer et smarthus?

For å få et smarthus til å fungere, er man avhengig av noen forskjellige elementer. Hjernen i smarthuset er en hub, eller server, og denne kommuniserer med sensorer og de elektriske apparatene via såkalte styringsenheter (aktuatorer).

Løsningene er mange og varierte, men formålet er i stor grad det samme: Huset styrer seg selv, men lar deg enkelt gjøre endringer via en app på telefonen, en fjernkontroll eller en kontrollenhet på veggen.

ELKO One termostat og dimmere

Styr gulvvarmen i stua eller gangen med mobilen.

Hva kan jeg styre med et smarthus?

Her er det fristende å si at kun fantasien setter grenser, men fullt så fritt er det ikke. Likevel ser man at mye av boligen er dekket etter at lys, varme, ventilasjon og alarmer er koblet til ett og samme system. Dette favner nemlig om ganske mye, som panelovner, varmepumper, varmtvannsbereder, ladestasjon til elbil, persienner, markiser, lamper inne og ute, låsen til ytterdøren, brann- og innbruddsalarm, robotstøvsuger, robotgressklipper og så videre.

Det finnes som nevnt mange ulike løsninger, og det er viktig å tenke langsiktig når du velger leverandør til ditt hjem. Hvis du holder deg til den samme leverandøren, vil du som regel kunne utvide smarthuset i ditt eget tempo – altså bygge på med nye smarte komponenter etter hvert som behovet melder seg.

Les også: Smarthus gir deg ro på ferie 

Hva er fordelene med et smarthus?

Den fremste fordelen man opplever med et smarthus er økt komfort, og i dette ligger det flere ting. Når alt i huset tilpasser seg bruken av boligen, vil du oppleve langt mindre behov for å gjøre justeringer.

En smarthusløsning sørger for eksempel for at varmepumpen, panelovnene, persiennene og ventilasjonsanlegget snakker sammen. Dette hindrer at de motarbeider hverandre, og du får et bedre inneklima med jevnere temperatur.

Les også: Triks for lavere varmekostnader 

Styr hele hjemmet fra smartbrettet eller mobilen. Enkelt og greit!

Hva er fordelene med et smarthus?

Den fremste fordelen man opplever med et smarthus er økt komfort, og i dette ligger det flere ting. Når alt i huset tilpasser seg bruken av boligen, vil du oppleve langt mindre behov for å gjøre justeringer.

En smarthusløsning sørger for eksempel for at varmepumpen, panelovnene, persiennene og ventilasjonsanlegget snakker sammen. Dette hindrer at de motarbeider hverandre, og du får et bedre inneklima med jevnere temperatur.

Spar penger og miljø med et smarthus

Når de elektriske apparatene kommuniserer slik som nevnt over, unngår du også unødvendige utgifter. Oppvarming står for 60% av strømforbruket vårt, og det er derfor mye å spare på å gjøre dette riktig. Det går også en del strøm til belysning, så hvorfor ikke skru av lys i rom hvor ingen oppholder seg.

Dette kan styres automatisk ved bruk av bevegelsessensorer, eller definerte lysscenarier som forteller smarthuset om du sitter ved middagsbordet eller jobber med barnas lekser.

Øk sikkerhetsnivået med en moderne dørlås, som raskt kan kobles til smarthussystemet.

Et smarthus gir bedre sikkerhet

Med bedre oversikt og kontroll følger også økt sikkerhet. Hvem har vel ikke følt seg tvunget til å reise hjem igjen for å sjekke at kaffetrakteren eller komfyren er avskrudd? 

Åpne i stedet appen og kontroller at alt er som det skal, og slå eventuelt av apparatene via mobilen. Du får også smarte dørlåser og -klokker som gir deg beskjed når barna kommer hjem fra skolen, samt lar deg slippe inn budet som skal levere en pakke mens du er på jobb.

Koble til velferdsteknologi

Under velferdsteknologi finner vi en rekke sikkerhetstiltak som blant annet alarmer. Det kan være en sensor som gir beskjed hvis noen forsøker åpne ytterdøren fra innsiden på natten, en alarm som varsler ved fall eller ved vannlekkasje med mer. Slike alarmer kan kobles til smarthusløsningen din, og bidrar til økt sikkerhet og trygghet.

Lad elbilen når det koster minst

Stadig flere velger å gå til anskaffelse av elbil, og denne lades i stor grad hjemme. I løpet av 2018 skal alle norske husstander bytte ut gamle strømmålere med såkalte AMS-strømmålere, og Norges vassdrags- og energidirektorat har ytret ønske om å innføre tidsdifferensierte pristariffer på strøm.

Dette kan innebære at du som strømkunde må betale mer for strømmen du bruker i perioder hvor det er stor belastning på strømnettet. Smarthuset kan imidlertid kobles til elbilladeren din, og dermed redusere forbruket i disse periodene.

dame som lader elbil

Med elbillader kan du få enkel og fleksibel lading.

Bruk dine gamle lysbrytere og stikkontakter

Mange har allerede elektrisk materiell som de er fornøyde med, og da kan det være godt å høre at man ikke trenger å bytte ut dette for å oppgradere til et smarthus.

Elektrikeren installerer dette for deg, og kobler din gamle bryter til en styringsenhet.

Hvor kostbart er et smarthus?

Pris er alltid et tema, men det er nærmest umulig å si en pris uten å ta en samtale/befaring med elektrikeren. Boligene er forskjellige, og det samme gjelder ønsker og behov. Det er imidlertid verdt å merke seg at mange av forbedringene man gjør ved å installere smarthus sparer deg penger på sikt.

Ta kontakt med din lokale Minel-elektriker for en hyggelig smarthus-samtale.

Kontakt oss

Fyll inn din personlige informasjon under for å sende inn din henvendelse og vi vil ta kontakt med deg så snart som mulig.

 

Samtykke