Kort forklart består et smarthus av el-materiell eller annen elektronikk, som jobber sammen for å utføre ulike oppgaver i boligen – helt automatisk. Det kan være alt fra automatisk styring av belysning og varme, til å få beskjed om når barna dine kommer hjem fra skolen.

Et smarthus kan altså gi deg den komfortable og praktiske hverdagen du fortjener. Det eneste spørsmålet er hvordan du kommer i gang.

Les også: Få en praktisk hverdag med smarthus 

smarthus i bolig

Styr alt fra TV til høyttalere fra mobilen med et smarthus.

Hvordan fungerer et smarthus?

Alt avhengig av hvilken leverandør du velger, vil du få ulike forklaringer på hvilke elementer du skal ha i boligen din. Noen deler er imidlertid de samme uansett. Det er:

  • Manuell betjening: Her finner du alt fra smarte brytere til termostater, eller appene som lar deg styre det hele.
  • Sensorer: El-materiell som selv vil justere seg etter blant annet endringer i temperatur eller bevegelse i rommet. Det kan blant annet være gulvvarme som justerer opp temperaturen når det blir kaldere ute, eller lys som slås på automatisk når du går inn i rommet.
  • Sentralenhet: Dette er selve hjernen som får el-materiellet til å snakke sammen. Dette er en liten, fysisk boks, som altså er serveren for hele systemet ditt.
  • Styringsenhet: Dette er elementet som eksempelvis lar deg dimme belysningen, enten trådløst eller fysisk. Det kan være alt fra lysbrytere til dimmere og annet el-materiell. Disse elementene kalles også for aktuatorer.
bevegelsessensor kjøkken

Bevegelsesfølere slår automatisk lyset av og på, og kan kobles på i et smarthus.

Hvilke systemer kan du velge?

I dag er det flere ulike løsninger å velge mellom. Hvilken du skal velge, avhenger av hvilket tempo du vil bygge ut i. Du har blant annet ELKO Smart Home, som lar deg bygge ut systemet i akkurat det tempoet du ønsker. Da kan du ta det rom for rom, eller område for område.

Er du ute etter en komplett smarthusløsning i for eksempel nybygg, kan det være greit å forhøre seg med elektrikeren om hvilke løsninger som passer best. Både ELKO, xComfort og andre aktører har gode smarthustilbud for alle behov.

Uansett hva du går for, trenger du en elektriker som kan utføre jobben. Det er nemlig ikke mye du kan gjøre selv når det kommer til elektrisk materiell. Din Minel-elektriker hjelper deg med alt du måtte trenge av montering, rådgivning og programmering – ta kontakt her.

Relaterte artikler