Slik får du støtte til solcellepaneler

I strømkrisen har flere fått øynene opp for solceller. Men visste du at du kan få opptil 47500,- i støtte når du produserer din egen elektrisitet?

Solenergi er en av de største energikildene vi har. Enova ønsker å gjøre det enklere for folk å utnytte seg av denne ressursen, og har derfor bestemt seg for å gi støtte til solcellepaneler.

Men hvordan fordeles tilskuddet, og hva må til for å få støtte til solcellepaneler? Vi har samlet våre beste tips. 

Solcellerpaneler på et tak

Få en fornybar energikilde i ditt eget hjem

Det å installere solcellepanel er en investering for fremtiden. Det kommer deg til gode ved å kunne produsere egen strøm – som absolutt er relevant med dagens strømpriser – men selvfølgelig gjør du også klimaet en tjeneste. 

Solcelleanlegget må være tilknyttet strømnettet gjennom en plusskundeavtale. Det gir deg også en ekstra bonus, nemlig å selge strømmen du ikke bruker selv videre til strømleverandøren. Det kan være en god ekstra inntekt i perioden vi nå går inn i.

Som forbruker kan du få støtte til solceller både hjemme og på hytta. Selve støtten utbetales av Enova. Deres mål er å hjelpe flere husstander å redusere utslippene, og bidra til det grønne skiftet. 

Hvordan fungerer Enova-støtten til solcellepanel?

Som alltid er regelen at du må ha startet, gjennomført og betalt tiltaket – altså solcelleanlegg – som privatperson. Når dette er utført, kan du søke om å få penger tilbake. Selve anlegget må være kjøpt og installert innen de siste 20 månedene før du søker. 

Ordningen gjelder for privatpersoner, og er like relevant for helårs- og fritidsboliger. Du kan søke både når du har nybygg eller skal pusse opp. Husk imidlertid å sjekke med kommunen din før installering. I noen tilfeller er det lokale krav til byggemelding, mens andre kommuner ikke tillater solceller på fasader eller tak.

Et hus med rødt tak og blå solcellepanel

For å få støtte, må også installasjonen være utført av en autorisert bedrift. Du må kunne dokumentere kostnadene, og alt arbeid skal være utført etter norske lover og forskrifter. Det kan vi selvfølgelig hjelpe deg med.

Hvor mye dekker Enova i støtte til solcellepaneler?

Den totale summen som kan refunderes er på 47 500 kroner. Hvor mye du får tilbakebetalt kommer an på anleggets kapasitet, og føringene er som følger: 

• Installasjon av solcellepanel: 7500,- i støtte

• 2000,- per kWp installert effekt, strekker seg opptil 20 kW

Kombinerer du dette med energitiltak som solfangere eller smart strømsparing kan du få enda mer tilbakebetalt. 

Solcellepanel lønner seg på sikt

I Norge er solenergi fremdeles en marginal energikilde. Det er mye potensial som enda kan utnyttes, og den norske solcellestøtten er stadig i utvikling. Spesielt relevant er det nå, med høye strømpriser og økende prisnivå. 

Interessen for egenprodusert strøm øker. Sol- og vindenergi er minst lønnsomt når strømprisen er lav, så tiden er nå inne for å vurdere nye grep for fremtidens boliger. 

Er du interessert i å vite mer om solcellepanel, og hvordan du kan gå frem? Ta kontakt med Minel. Våre elektrikere er autoriserte, og kan bistå med alle dine behov tilknyttet solceller.