– Jeg stortrives med å jobbe i Minel
I Minel Gudbrandsdal har de trykket hytte- og landbrukssegmentet tett til brystet. Det har resultert i trygg drift, og et godt arbeidsmiljø, sier elektriker Terje Martin Bortne.
Terje har vært elektriker siden 1997, og vært ansatt hos Minel Gudbrandsdal i snart 14 år. I løpet av sin fartstid har han vært innom det meste innen elektrikerfaget: Alt fra båt til radarstasjoner, arbeid innen hus, hytte og næring, for ikke å nevne nybygg og rehabilitering.
– For meg er en god arbeidsdag variert. Nå jobber jeg mye innenfor næring- og landbrukssegmentet, og der stilles det strenge krav til HMS. Jeg jobber dermed mye med sikkerhet på arbeidsplassen. I tillegg en del internkontroll, solceller, varmepumpeinstallasjoner og termografi, sier han.
I tillegg til å være elektriker er han også hovedverneombud og medlem av AMU (Arbeidsmiljøutvalget), samt lærlingeinstruktør.
Hos Minel Gudbrandsdal er ingen dager like. Foto: Ole Anders Berget.
Termografi gir trygghet
Landbrukssegmentet er blitt viktig for Minel Gudbrandsdal. Regionen har store grasarealer, og flere landbruk. Også i denne sektoren er det fokus på grønn drift, og ikke minst sikkerhet. Her er termografi et viktig ledd - med et termografikamera kan du nemlig avlese temperaturen på en overflate.
– Vi har jobbet med termografi siden 2013. Da var det kun krav om å utarbeide en rapport, ikke nødvendigvis utbedre. Nå har forsikringsbransjen fulgt med i timen, og tilbyr ofte rabatter om du har hatt kontroll med utbedring av avvik etterpå. Da sparer du inn på utgiftene, forteller Terje.
Han mener også at kompetansen blir stadig høyere. KSL (Kvalitetssystem i landbruket) har hyppige kontroller, og er det noen spesielle avvik får de ofte en telefon. Alt som kommer frem av forslag på bakgrunn av kontrollen er valgfritt å gjennomføre, men retter man ikke opp feilene får man heller ingen bonus fra forsikringsselskapet. All dokumentasjon går automatisk til forsikringsselskapet via en portal. Det gir trygghet, for kunde, forsikringsselskapet og termografør.
Termografikameraer kan avdekke alvorlige feil i anlegget.
El-kontroll er en billig forsikring mot brann
– Vanlige feil kan være temperaturøkning på en sikring, for eksempel fordi det er skade eller feil på tilkoblingen. Avhengig av hvor mye strøm som går kan det selvsagt være stort, men det er ofte lett å fikse. Bikker det 70 grader, som er det plasten tåler, vil klorgass lekke ut og tære på annet elektrisk utstyr, og man vil finne alvorlige avvik. Vi mener imidlertid at alt over 50 grader bør sjekkes i landbruket.
Han mener de fleste kan bli flinkere til å gjøre mindre sjekker selv – som å se etter misfarging på pluggene eller lederne. Skulle brannen nemlig bryte ut, kan det få enorme konsekvenser for videre drift.
– I landbruk er det mange knusktørre råvarer, som brenner fort og har høy spredningsfare. Grunnen til at forsikringsbransjen har satt større fokus på dette er at utbetalingene ved brann er veldig høye. Noen mister hele inntekten sin fordi det tar så lang tid å bygge opp igjen, og mange klarer ikke å stå økonomisk i en slik situasjon. Prisen for en landbruksbrann er veldig høy, og da er en el-kontroll med termografi til 10-15 000 kroner en liten pris å betale. Det anbefaler forsikringsbransjen uansett at man gjør hvert tredje år, sier han.
Elektriker Terje Martin Bortne har jobbet hos Minel Gudbrandsdal i flere år.
Varmepumpe gir store økonomiske besparelser
Minel Gudbrandsdal leverer alle typer elektriske installasjoner. Likevel peker både hytte- og servicemarkedet seg ut som store fokusområder – blant annet innen varmepumpeinstallasjoner og solceller når det er sesong. Terje mener spesielt varmepumper er en billig investering, og med god grunn.
– Varmepumper er en investering som er enkel å forsvare om du bruker strøm som oppvarmingskilde. Du får mye oppvarming for lite strøm, men det er viktig å velge en varmepumpe som passer klimaet du bor i. I Gudbrandsdalen bør du ha en som går langt nok ned, og fungerer godt i 25 minus. Den må også passe til husets størrelse. Her går vi inn som rådgivere, og vi har systemer som gjør denne prosessen enkel for kunden.
Les også: De beste oppvarmingsløsningene for din bolig
Terje anbefaler å plassere varmepumpen i oppholdsrom som stue og kjøkken, så luften sprer seg godt. I tillegg kan du spare penger med varmestyring over wi-fi og i app – med noen modeller kan man også styre etter strømprisene. Det er viktig for hytteeiere, som ikke får strømstøtten huseiere får.
– Lærlingene er fremtiden vår
Til tross for en tøff tid for bransjen generelt, er Terje positiv til fremtiden. Han har vært lærlingeinstruktør i mange år, og ser flere positive trekk i fremtidens elektrikere. Før var elektro kjent som et fag for de mindre skoleflinke, men nå har det snudd. Det er veldig gøy, ler Terje
– Lærlingene er fremtiden. Vår jobb er å passe på at lover og regler følges, og sikre at de ikke faller utenfor. De kan være litt spake og beskjedne i starten, og da er det viktig at vi ser de, og følger opp slik at de blir sikrere i sin nye rolle. Samtidig får de opplæring i kultur, rutiner og sikkerhet. En enkel ting som å rydde etter seg når jobben er utført, er en viktig rutine når vi er ute hos en kunde.
Terje ønsker seg også flere kvinner inn i bransjen.
– Kvinner gjør jobben like godt, og ofte bedre, enn oss. Det er litt for mange menn i elektro, og det kan med fordel bli flere kvinner. Jeg tror vi må bli flinkere som bransje til å informere – det er ikke så typisk «mannsarbeid» som man tidligere har trodd. Nå får vi snart en jente inn fra Ørsta, som kommer hit i en uke for å se hvordan det er å jobbe som elektriker. Det blir vi så glade for! Er du nysgjerrig og teknisk anlagt, er det absolutt mange muligheter. Hos oss har vi også et fantastisk arbeidsmiljø, sier Terje.
Terje er også full av lovord om Minel som konsern.
– Jeg stortrives med å jobbe i Minel. Det er ingen problemer med kursing, og de satser på unge folk. Bransjen er stadig i utvikling, og Minel vil videreutdanne de ansatte for å øke kompetansen. Ingenting er viktigere enn å passe på de flinke folka vi har. Elektriker er fremtidens yrke, faktisk – da er det vår oppgave å gi dem en god vei inn, allerede fra lærlingestadiet, sier han.