Baderomsbelysning: Godt lys til badet

Når du skal lyssette badet er det viktig å tenke fleksibilitet. Det vil si: Du må få godt lys når du står foran speilet, og atmosfærisk, lunt lys når du skal starte dagen eller slappe av med et bad.

Da kan det være lurt å vurdere følgende tiltak:

  • Downlights og dimmer: Downlights gir deg god belysning i hele rommet, og med dimmer kan du justere lysstyrken etter behov.
  • Lys til speilet: Ved å ordne god belysning foran speilet sparer du deg for mye morgengruff. Monter belysning over, under og kanskje også bak speilet. Det finnes også speil med innebygd lys.
  • Del opp i soner: Har du stort bad, eller ønsker å raskt veksle fra sminkelys til lunt og avslappende lys? Med lysstyring kan du dele opp i soner, slik at du med ett trykk får akkurat det lyset du vil ha.
  • Unngå farger som sluker lyset: Mørke fliser på gulvet stjeler mye av lyset. Det betyr ikke at du ikke kan ha mørke farger, men det kan være lurt å snakke med elektrikeren om hvilke belysningsalternativer som passer best for å få rett stemning.

Få hjelp til baderomsbelysning her. Din Minel-elektriker stiller gjerne opp for å gi deg et bad i spaklasse.

bad med fliser

Ingenting er mer behagelig enn varmestyring på badet.

Belysning til stue: Flerbruksrommet

Vi oppholder oss ofte i stuen, og nettopp derfor er det viktig å ha god lyssetting som fyller alle dine behov her. Del gjerne opp i soner, som igjen kan få ulike lysscenarioer. Da slipper du å knote med dimmeren hele tiden.

Ellers kan det lønne seg å tenke på:

  • God generell belysning: Stuen er gjerne et stort rom, og da er du avhengig av å få rask oversikt. Tenk at du trenger alt fra godt arbeidslys til stemnigngsbelysning når du skal se film.
  • Gjennomtenkt TV-område: Det er fort gjort at TV-en får all oppmerksomheten. Legg gjerne opp til lys bak TV-en, eller bruk LED-striper for å få en mer behagelig TV-opplevelse.
  • Leselys: Kanskje du har en egen lesekrok? Tenk sterk og god belysning i denne sonen, gjerne kun mot stedet du sitter og leser.
  • Dimmer: Gir deg fleksibilitet og mulighet til å tilpasse lyset.
  • LED-pærer: Bytt ut halogenpærene med LED-pærer. De trekker mindre strøm og avgir lavere varme.
sofa i nordisk hjem med bryter

I stuen trenger du lun og fleksibel belysning. Dimmere gir deg behagelig lysnivå, uansett behov.

Kjøkkenet: Stemning og arbeidslys

Kjøkkenet er hjemmets hovedpulsåre. Her lager du alt fra middag til frokost, og i løpet av dagen spiser dere sammen og gjør lekser med barna rundt kjøkkenbordet. Her skal du altså få både stemning og arbeidslys, og ikke minst god oversikt under benken.

Husk derfor på disse tipsene:

  • Dimmer og LED-pærer: Gir god belysning i hele rommet. Du kan også dele opp i soner, slik at du får tilpasset lys til alle områdene – for eksempel stemningslys over kjøkkenbordet, og arbeidslys over benken.
  • Egen belysning i arbeidssonene: Benken, oppvaskområdet og komfyren trenger litt ekstra belysning. En takskinne løser dette problemet. Skru den fast under benkeskapet for maksimal utnyttelse.
  • Armatur over spisebordet: For en litt hyggeligere lyssetting, kan du be elektrikeren om å montere en hengende armatur over spisebordet. Det gir effektbelysning om du trenger arbeidslys, og mulighet for en lun atmosfære til middag.

Din Minel-elektriker gir deg drømmekjøkkenet. Ta kontakt i dag for å få et uforpliktende tilbud.

kjøkken hvitt i bolig

På kjøkkenet trenger du både arbeidslys og dempet belysning til middag. Med dimmere får du begge deler.

Riktig høyde på armaturen: Spisestuen

I spisestuen er det primært tre ting som foregår: Selskaper, middag og arbeid, i form av lekser eller jobb. Her trenger du armaturer som gir deg fleksibel belysning.

Overvei følgende tiltak:

Heng armaturen i riktig høyde: Du kan bli blendet om du henger selve pendelen for lavt. Den skal ideelt sett henge omtrent 70 centimeter over bordplaten.

Dimmere: Her er det ekstremt viktig å kunne veksle mellom arbeids- og stemningslys.

Les også: Behagelig hverdag med bevegelsessensor  

spisebord med lampe over

For optimal belysning i spisestuen, må armaturen henge i rett høyde.

Trygghet og lys for lek: Barnerom

Et barnerom kan være vanskelig å lyssette. Barna trenger å føle trygghet og ro når de skal legge seg, samtidig som det skal være god oversiktsbelysning når de for eksempel skal gjøre lekser, leke eller rydde opp etter seg.

Noen av våre beste tips er:

  • Velg lysbrytere som kan flyttes: Husk at barnet skal vokse opp i dette rommet, og gjerne vil styre lyset selv. Da kan det være lurt å ha trådløse lysbrytere, som kan flyttes på veggen i takt med at de vokser – for eksempel med ELKO Plus-brytere.
  • Trygge stikkontakter: På barnerommet er sikkerhet alfa og omega. Derfor er det viktig å ha jordede stikkontakter, slik at de er sikret mot nysgjerrige barnefingre.
  • Sikker oppvarming: Hvis du har panelovner, er det viktig å velge et alternativ som har lav overflateoppvarming. Disse panelovnene har en såkalt kaldfront, som er helt perfekt. Videre bør sprekkene for varmeutslipp i toppen av panelovnen være veldig små. Dette for å forhindre at barna ikke får lagt papir og lignende i dem.
barnerom

Barnerommet skal være både lekesone og en trygg oase. Det kan din Minel-elektriker hjelpe deg med.

Soveromsbelysning: Ro og orden

Er det ett sted du trenger dempet og atmosfærisk belysning i, så er det soverommet. Samtidig er det greit å ha godt arbeidslys når du skal kle på deg om morgenen, eller vaske rommet.

Tenk gjennom disse tingene:

  • Lys i garderobeskapet: Dette er noe mange glemmer. Med belysning i garderobeskapet får du en mer behagelig start på dagen, uten at du trenger å slå på full lysstyrke i resten av rommet.
  • Dimmer og LED-pærer: God allmennbelysning er også viktig her.
  • Nattbordslamper: Praktisk, enten du skal lese bok eller finne frem mobilen i løpet av natten.
sort lampe

Soveromsbelysning skal være praktisk, samtidig som det gir atmosfærisk belysning. Bilder: SG Armaturen 

Våre elektrikere gir deg full oversikt over det du bør tenke på når du skal planlegge belysningen i hjemmet ditt. Fyll ut skjemaet under for en uforpliktende prat.

Relaterte artikler