Enten du har vinterhage, balkong, terrasse eller platting, er det hyggelig å gjøre litt mer ut av uterommet. God utebelysning skaper den rette stemningen, og gir deg et ekstra rom å oppholde deg i. Så hvordan får du mest mulig ut av området?

Les også: Få riktig belysning i alle hjemmets rom

Utebelysning er også interiør

Tidligere dekorerte vi hagen med tradisjonelle lamper. Nå har vi gått over til å snakke om lysdesign. Tanken er at du skal få mest mulig ut av lysene, mens selve armaturen kun skal støtte oppunder effekten lyset gir.

Det vil si: Styr lyset mot området eller tingen du helst vil rette oppmerksomheten mot. Utebelysningen skal integreres i uterommet, og gi en naturlig og lun atmosfære.

belysning trapp ute

Utendørsbelysning gir det lille ekstra til uterommet.

Planlegging gir gode løsninger

Her er det imidlertid viktig å huske på at det krever litt planlegging. Det kan tenkes at du trenger noen elektriske ledninger, som enten må graves ned eller skjules. Derfor kan det være lurt å ta uteromsbelysningen samtidig som du gjør større prosjekter – som for eksempel når du skal drenere rundt huset, eller lage ny terrasse.

Unntaket er selvfølgelig om du har terrasse med tredekke. Da kan du fint trekke ledninger under terrassebordene i etterkant.

Les også: Slik lyssetter du inngangspartiet 

trppebelysning

Trappebelysning er praktisk når det er mørkt. Husk å ta dette i betraktning når du planlegger uterommet.

Tenk gjennomført belysning

Når du først skal få ny utebelysning, er det greit å forhøre seg med noen som kan faget først. Da unngår du å gjøre de største feilene, som for eksempel å montere uplights i terrassedekker eller langs gangveier. Da vil du ikke få fine, reflekterende lysstråler – i stedet vil det treffe deg rett i øynene.

I stedet kan du gå for lamper som enten sprer lyset skrått mot det du vil rette fokus på, eller gå for en lampe som sprer belysningen i bredden. Armaturer som lyser bredt og kun i én retning gir fine refleksjoner mot vegger, og får frem de fine teksturene.

Se vårt utvalg av utebelysning

Belysning på vegg ved inngangsdør til en garasje
belysning - gangvei

Lys opp veien til huset. Denne varianten går på solenergi, men det er helt opp til deg hva du velger. Din Minel-elektriker hjelper deg med installasjonen.

LED-belysning gir best resultat

Du kan integrere utebelysning i trapper, mur, terrasser, bed og langs gangstier. Det viktigste er å velge belysning som gir riktig lysmengde, uten å bli altfor dyrt i forhold til strømregningen.

Her kan det være lurt å tenke varighet, og heller gå for LED-pærer fremfor de tradisjonelle glødelampene. Ikke bare har de lang levetid – de gir også et lavt strømforbruk. Det gjør seg fint både i uterommet og hagen

Samtidig må du huske på at hagebelysning fremfor alt er effektbelysning. Det vil si at det kan lønne seg å velge lavere wattstyrke på pærene, med varmhvitt skjær.

På tide å se på belysning til uterommet eller hagen? Ta kontakt med din lokale Minel-elektriker i skjemaet under, og få hjelp til hvordan du skaper det perfekte uterommet.

Bilder: SG Armaturen

Relaterte artikler