Det er på tide å pynte til jul. Noen av oss finner frem den store kassen med julepynt, mens andre kjøper inn nye dekorasjoner. Dette er i utgangspunktet helt ufarlig, i alle fall så lenge brannsikkerheten er ivaretatt.

Vi har satt sammen en sjekkliste, slik at du kan pynte i visshet om at boligen din er trygg i julen.

Les også: 7 enkle tips til el-sikkerhet 

1. Kontroller gamle julelys

Har du allerede boden full av julelys og lysende dekorasjoner som skal brukes i år også? Uansett om du husket å kontrollere alt av elektrisk pynt da du ryddet det bort, bør du ta en ny runde før du setter støpselet i stikkontakten. Se etter svimerker, misfarging og brudd. Det er også viktig å kontrollere at alle lysene på samme lenke lyser likt, og at ingen blinker. Dette er ofte tegn på skade, og bør tas på alvor.

juletrelys i hender

Husk å sjekke lysene både før og etter at du har satt strøm til dem.

2. Julelys ute

Med årene har det blitt populært å pynte med julelys også på utsiden av boligen. Etter du har sjekket at alt er i orden, må du sørge for å kun bruke skjøteledninger godkjent for utendørs bruk. Trenger du flere stikkontakter ute, skal dette monteres av en elektriker. I så fall kan du snakke med din Minel-elektriker.

3. Ta kontakt med en elektriker

Har du planer om å pynte boligen etter amerikansk standard? Det er veldig viktig at det elektriske anlegget i boligen tåler all belastningen. Ta kontakt med din Minel-elektriker med mindre du er helt sikker på at det går bra.

4. Sørg for at CE-merkingen er ekte

Kanskje du velger å bestille julelys på nett, eller kjøpe fra en butikk du ikke vet helt om du burde stole på. Vær nøye med å sjekke at CE-merkingen er slik den vises på nettsidene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Det finnes nemlig tilfeller av falsk CE-merking, som DinSide.no rapporterer om.

juletrelys i takrenne ute

Nabolaget blir ekstra fint med julelys i mørketiden. Kontroller at du bruker el-materiell som har korrekt CE-merking.

5. Bytt til LED-belysning

Med LED i julelysene gjør du både lommeboka og miljøet en tjeneste, ettersom disse trekker veldig lite strøm. Hvis du velger den energigjerrige teknologien for alle julelysene dine, vil du sannsynligvis også kunne se bort fra punkt 3.

Les også: 7 smarte strømsparingstips 

6. Skru av lysene om natten

Julebelysning setter stemningen for sesongen, men de trenger ikke å stå på døgnet rundt. Du må gjerne skru de av manuelt, med en tidsbryter eller via smarthus-appen din, men det viktigste er at du skrur dem av for natten eller hvis du reise bort. Dermed sparer du strøm og unngår brannfare, samtidig som du sannsynligvis også blidgjør naboene.

7. Unngå ledninger i klem

Ledninger som blir liggende i klem, for eksempel i vinduskarmer eller dører, er mer utsatt for skade. Dermed kan de bli farlige å ta på, og utgjør i tillegg en brannfare.

juletrelys i mørket

Om natten er det uansett ingen som ser julelysene dine.

8. Snubletråder frarådes!

Har du små barn, et kjæledyr eller en ulykkesfugl i familien? Sørg for at det ikke ligger skjøteledninger eller grenuttak på kryss og tvers der de ferdes, da dette kan skape farlige situasjoner. Det er fort gjort å snuble, og ved uheldig slitasje kan det også være en brannfelle. Husk også å vaske og støvsuge godt rundt grenuttakene, for å unngå at støvet samler seg opp i uttakene.

9. Julekuler i tynt papir?

Blant de nye trendene innen julepynt, finner vi julekuler laget i tynt papir. Disse er naturligvis flotte å se på og et miljøvennlig alternativ, men vær obs på å holde de adskilt fra varme juletrelys.

Følger du disse tipsene, kan du feire julen trygt i stemningsfulle omgivelser. Er du er usikker på noe knyttet til belysning, eller har andre spørsmål om el-sikkerhet? Ta kontakt med din nærmeste Minel-elektriker via skjemaet under.

Relaterte artikler