7 smarte strømsparingstips

Om vinteren er strømmen på sitt dyreste, og du kan spare mye ved å ta noen enkle grep. Derfor har vi samlet et knippe tips som gir lavere strømregning.

1. Ta kontroll på varmen med et smarthus

Den største strømutgiften i norske hjem er knyttet til oppvarming. Nordmenn bruker i snitt 60 prosent av strømmen til nettopp dette. Et smarthus gir deg full kontroll over hvilke rom du varmer opp til enhver tid, og det vil gi positive utslag på strømregningen. Du kan lese alt om varmestyring i denne artikkelen, men du kan uansett starte med å skru ned varmen i rom som ikke trenger 20 grader.

mobil med hånd på

Smarthuset gir deg full kontroll på varmen, uansett hvor du befinner deg.

2. Installer varmepumpe

Dette er blant de mest effektive varmekildene på markedet, og en god varmepumpe kan dekke over halvparten av boligens oppvarmingsbehov. For best effekt, både for lommeboken og inneklimaet, bør du installere varmepumpe sammen med en smarthusløsning. Smarthuset sørger nemlig for at varmekilder og ventilasjon jobber sammen.

3. Skru av lyset

Det kan virke banalt, men vi trenger en påminnelse om å skru av lys i rom hvor ingen oppholder seg. Med et smarthus har du alltid full kontroll på dette via en fjernkontroll eller mobilen, men du kan også snakke med en Minel-elektriker om å installere dimmere og sensorer som styrer lyset automatisk.

lampe med lyspære foran dimmer med ramme

Styr lyset med dimmere koblet til et smarthus.

4. Bytt til LED-belysning

Kanskje har du allerede byttet ut den gamle plasma- eller LCD-TV-en din med en LED-TV. Hvorfor ikke gå over til LED i hele boligen? De gamle glødepærene bruker det meste av energien på oppvarming fremfor lys, mens tradisjonelle lysstoffrør krever 50-70% mer strøm enn LED-varianten. Pærene kan du naturligvis bytte selv, og i dag får du LED-pærer med den varme fargen man forbinder med gamle glødepærer.

Skal du installere LED-armaturer? Ta kontakt med din Minel-elektriker

lampe med lyspære

Gode LED-pærer koster litt mer, men de varer i mange år.

5. Senk innetemperaturen med minst én grad

Det er helt klart deilig å ha det godt og varmt innendørs, men det er også kostbart. Som et resultat er det også veldig mye å spare her. Ved å senke innetemperaturen med kun én grad, sparer du omtrent fem prosent av kostnadene til oppvarming.

Her er det spesielt mye å hente på nattetid, der det uansett er best for deg at temperaturen er lav. Astma- og allergiforbundet anbefaler mellom 15-17 grader på soverommet. Senk gjerne temperaturen i rom som stue og kjøkken når du tar kvelden, ettersom det sannsynligvis er mange timer til du skal benytte disse rommene igjen.

radiator med strømsparingsverktøy

Det er ikke sikkert at du må ofre så mye komfort selv om du senker temperaturen litt.

6. Kjør fulle maskiner

Vi sparer tid ved å bruke vaske- og oppvaskmaskin, men altfor ofte blir maskinene satt på før de er fulle. Dessverre bruker de ikke noe mindre strøm av den grunn. Kan hende du må endre litt på rutinene og planlegge bedre, men det å vente til maskinene er fulle bør være overkommelig for alle og enhver.

7. Lag din egen strøm med solceller

Installering av solcellepaneler i hage eller på taket er naturligvis en dyr utgift, men i det lange løp vil denne investeringen gi mye tilbake. Utviklingen av teknologien og etterspørselen i markedet har ført til bedre produkter til bedre pris for forbrukeren. Med den nye AMS-måleren i hus kan du dessuten selge overskuddsstrømmen tilbake til kraftleverandøren. Dette betyr store innsparinger på sikt.

solceller på tak

Det blir stadig enklere og rimeligere å produsere sin egen strøm med solceller.

Strømsparing trenger altså ikke å være så vanskelig å få til, men man må være litt bevisst i begynnelsen. Det er også viktig å være klar over at du kan installere smarthus i deler av boligen, og heller bygge på med flere elementer når det passer. 

Undersøk mulighetene hjemme hos deg, og ta kontakt med din Minel-elektriker ved å fylle ut skjemaet under.

Relaterte artikler